HYGIENE IN TANDARTSPRAKTIJKEN

VIEZE DASHBOARDS

Het echt goed schoonmaken van een tandartsinstallatie is een lastig en dus tijdrovend karwei. Het lapje alcohol dat even vlug over alles wordt geveegd is meer een doekje voor dan tegen het bloeden. Desinfectantia als alcohol werken alleen goed als alles eerst echt goed huishoudelijk schoon is gemaakt - dat duurt 5 minuten - en de alcohol daarna goed kan inwerken. In de praktijk komt daar door tijdgebrek lang niet altijd wat van terecht. Een tandarts kan zijn apparatuur domweg geen 15 minuten missen.


AFZUIGSLANGEN

Speekselzuigslangen hangen niet zomaar in uw mond. Aan het eind van de slang zit een verdikking waarin disposable of steriliseerbare speekselzuigers worden gestoken. In deze verdikking zit ook een koppeling - die ervoor zorgt dat de slang niet kronkelt net zoals bij een stofzuiger - en een klein schuifje waarmee de zuigers aan en uit worden gezet. Koppelstuk met het schuifje kan er niet af en zit na iedere behandeling onder het speeksel of zelfs bloed. Zo'n koppeling aan het slangeinde is nauwelijks schoon te krijgen.


AFZUIGBUISJES

De grootse speekselzuiger met de dikste slang wordt door de assistente zo dicht mogelijk bij de draaiende boor gehouden. Deze zgn. nevelzuiger vangt alles op wat de sneldraaiende boor aan brokstukken en koelwaterspray in de rondte slingert.
De kleine speekselzuiger hangt meestal als disposable slangetje in uw mondhoek te slurpen en probeert te voorkomen dat u verdrinkt..

Speekselzuigers zijn de meest onsmakelijke apparaten van de gehele tandartspraktijk.

Voor diegenen met een sterke maag gaan we ze een kritisch bekijken.


AFZUIGPANEEL

Tijdens en na de behandeling worden slangkoppelingen in hun dashboard gehangen. Zo'n dashboard kan er ook al niet af om eens lekker in een sopje gedompeld te worden.

Slangeinden en dashboards zijn eigenlijk ondingen die nauwelijks te reinigen zijn. Wij denken dat ze op een echte operatiekamer onmiddellijk afgekeurd en verwijderd zouden worden.

Toch werken tandartsen net als chirurgen constant met speeksel en bloed.


SPITTOON

Een andere kanshebber in de race van vieze tandheelkundige apparaten is het spittoon.
Het is gemaakt om alle afval dat tijdens de behandeling ontstaat kwijt te raken.
Dit afval is echter zwaar geïnfecteerd en niet alles wat u met uw verdoofde mond probeert uit te spugen komt ook werkelijk in die bak terecht.

Deze middeleeuwse apparaten horen niet meer in een moderne praktijk thuis.