HYGIENE IN TANDARTSPRAKTIJKEN

WATERLEIDINGEN

Tandheelkundige installaties moeten aan het begin van de dag twee minuten en tussen elke patiënt twintig seconden worden doorgespoeld.

Het probleem van het besmette leidingwater is nog lang niet opgelost. Het desinfecteren kan met chemische middelen ( ook niet altijd even fris) of door periodiek doorspoelen met heet water.AIROTOR SUCK-BACK

Fabrikanten hebben een nieuwe generatie snelloopboren ontwikkeld die geen last meer hebben van suck-back.


PARKEERBEUGELS

Een paar ( nog te weinig ) fabrikanten zijn begonnen met het leveren van afneembare en dus schoon te maken parkeerbeugels.

FOLIËN

Een andere manier om kruisinfectie te voorkomen is het gebruik van wegwerpfolie. In plaats van instrumenten schoon te maken worden ze afgedekt met folie.

Iets wat niet vies is hoef je niet schoon te maken.

Het is in Amerika heel normaal dat instrumenten, panelen en slangeinden met ( afbreekbare ) poly-ethyleen-folie worden afgedekt. In America controleert de overheid bovendien of boorkoppen wel worden gesteriliseerd !


MAGNETIC CLAMPS

Parkeerbeugels met folie afdekken valt niet mee, de folie blijft niet in een holte zitten en verhindert de werking van de schakelaars in die holtes.

Het kan ook anders: Safefoil is een Nederlandse vinding die veel van deze problemen oplost. Vervang het traditionele instrumenten-paneel door een plaat met magneten. Deze magneten zijn zo sterk dat ze een bloedblaar maken als je er met je vingers tussen komt. Hang over deze magneten een rolletje weggooi-plastic en bedek alle slangen en snoeren met een plastic hoesje. De magneten houden alle instrumenten veilig op hun plaats. Na elke patiënt wordt alle folie vervangen.
Zie ook: www.Lighthouse-Innovations.nl